Wuxal Aminocal to specjalistyczny nawóz wapniowy, przeznaczony do późnego zapobiegania gorzkiej plamistości podskórnej, poprawienia wybarwienia i właściwości przechowalniczych owoców. Nie zawiera azotu mineralnego, dzięki czemu nie stymuluje wzrostu wegetatywnego w końcowej fazie rozwoju i korzystnie wpływa na wybarwienie się owoców. Wuxal Aminocal zawiera mangan i cynk oraz naturalne dodatki polipeptydowe i dodatki aminokwasów.
Dodatki polipeptydowe zawarte w nawozie Wuxal Aminocal obniżają napięcie powierzchniowe i zwiększają przyczepność nawozu do liści i owoców. Są powoli absorbowane przez roślinę i wspomagają jej metabolizm. Wartość pH nawozu wynosi ok. 4,0, co ułatwia pobieranie wapnia przez skórkę starszych owoców. Cynk i mangan tworzą, podobnie jak w naturze, związki białkowe
z polipeptydami, ułatwiając absorpcję wapnia oraz wspomagając wybarwienie się owoców.
Zalecany w towarowej produkcji sadowniczej i warzywniczej oraz w uprawach ekologicznych.