Truskawki są wiodącym gatunkiem roślin jagodowych, uprawianym na terenie naszego kraju. Uprawa truskawek ma tendencję rosnącą. Nawożenie truskawek w dużym stopniu wpływa na ich wzrost, wielkość plonowania oraz smak. Truskawki nie mają bardzo dużych wymagań nawozowych. Nawożenie powinno być umiarkowane, a nawozy należy dostarczać w odpowiednich terminach i dawkach.
Odpowiednie stanowisko
Nowoczesne plantacje truskawek użytkuje się przez 2-3 sezony. Truskawki wymagają stanowisk dobrze nasłonecznionych, dość żyznych, zasobnych w próchnicę, lekkich i przepuszczalnych. Nie należy sadzić ich na glebach ciężkich, podmokłych i zaskorupiających się. Preferują gleby o odczynie lekko kwaśnym (wartość pH=5,6-6,5).
Ważne jest przygotowanie stanowiska, na którym planowana jest uprawa truskawek. Nawożenie plantacji jest istotne już w okresie wiosennym. Nie wykonuje się go jednak zbyt wcześnie, gdyż istnieje wówczas ryzyko pojawienia się przymrozków. Szczególnie ważne jest nawożenie truskawek po zbiorze. Ma ono największy wpływ na wielkość plonów w kolejnym sezonie wegetacyjnym.
Nawożenie truskawek po posadzeniu
Nawozy stosowane na początku wegetacji truskawek należy dokładnie wymieszać z glebą na głębokość ok. 20 cm. Nawożenie azotem, fosforem i potasem jest ważnym zabiegiem, mającym na celu dostateczne zasilenie gleby w powyższe składniki. Odpowiednie zbilansowanie składników pokarmowych zapewnia prawidłowy rozwój truskawek. Zastosowanie właściwych dawek nawozów umożliwia uzyskanie wysokich plonów owoców dobrej jakości.
Nawożenie truskawek po posadzeniu wzmacnia ich system korzeniowy i przyczynia się do lepszej absorpcji składników mineralnych przez rośliny. Stosowanie nawożenia truskawek po posadzeniu wpływa także w korzystny sposób na rozbudowę systemu korzeniowego młodych truskawek. Wzmocnione w ten sposób korzenie lepiej pobierają wodę, nawet w niesprzyjających warunkach.
Już wczesną wiosną, na początku wegetacji w celu uzupełnienia niedoboru i optymalnego zaopatrzenia roślin w fosfor stosuje się przede wszystkim nawozy zawierające w swoim składzie ten pierwiastek. Ponieważ należy on do grupy składników o słabej mobilności w glebie, najlepiej dostarczać go w formie nawożenia dolistnego.
Dolistne nawożenie truskawek
Bardzo często na plantacjach stosuje się nawożenie pozakorzeniowe truskawek. W okresie wegetacji, jeśli jest taka potrzeba – warto zastosować właśnie nawożenie dolistne truskawek. Przeprowadzanie nawożenia dolistnego przed okresem kwitnienia ma na celu polepszenie ich kwitnienia i zapylania oraz zwiększenie odporności roślin na choroby i przymrozki. Przed kwitnieniem ważne jest dostarczenie sadzonkom truskawek boru, który odpowiada za prawidłowy przebieg kwitnienia oraz zawiązywania owoców.
W czasie silnego wzrostu liści bardzo ważne jest, aby pracowały one aktywnie. Dlatego w okresie okołokwitnieniowym duże znaczenie odgrywa zaopatrzenie truskawek w magnez, który usprawnia fotosyntezę. W okresie kwitnienia należy zadbać o właściwą kondycję truskawek.
Nawożenie truskawek w czasie zawiązywania owoców ma na celu poprawę ich jędrności i trwałości. W okresie zawiązywania owoców warto wykonać zabieg nawożenia dolistnego truskawek przy użyciu siarczanu magnezu łącznie z nawozem borowym. Zastosować można również nawozy zawierające wapń.
Zabiegi dolistnego nawożenia truskawek w okresie dojrzewania truskawek wykonuje się w celu poprawy odporności truskawek na choroby oraz dla zapewnienia owocom odpowiedniej jędrności.
Nawożenie truskawek po zbiorze
Szczególną rolę odgrywa nawożenie truskawek po zakończonych zbiorach. Najlepiej wykonać je w ciągu 2 tygodni po zbiorach. Często występują wtedy okresowe susze. Wówczas należy wstrzymać się z planowanym nawożeniem, jednak nie dłużej niż do połowy sierpnia. Celem nawożenia truskawek po zbiorze jest ułatwienie roślinom wytworzenia nowych pędów oraz pąków kwiatowych. Ma ono ogromny wpływ na owocowanie truskawek na plantacji w kolejnym sezonie. W okresie po zakończonych zbiorach ważne jest uzupełnienie boru i pozostałych mikroelementów. Nawozy dolistne stosowane po zbiorach poprawiają również zimotrwałość truskawek.